Autobiografija jednog Yogija

Autobiografija jednog yogija ( Predgovor )


PredgovorNapisao W.Y.Evans-Wentz, M. A, D Litt.,D.Sc.

Jesus  College, Oxford, autor Tibetanske knjige mrtvih, Veliki tibetanski yogi Milarepa, Tibetanska yoga i tajna učenja, itd.        Vrijednost Yoganandine biografije znatno je uvećana činjenicom što je to jedna od malog broja na engleskom jeziku napisanih knjiga o indijskim mudracima, koju nije napisao novinar ili stranac, nego jedan iz njihovog plemena, školovan kao i oni – ukratko,, knjiga yogija o yogijima. Kao izvještaj očevica o neobičnim životima i moćima suvremenih indijskih svetaca, knjiga je važna i kao svjedočanstvo svoga vremena i kao svjedočanstvo vječnosti.

Njezinom uzvišenom autoru, kojeg sam imao zadovoljstvo upoznati i u Indiji i u Americi, neka svaki čitatelj iskaže dužno poštovanje i izrazi svoju zahvalnost. Među djelima objavljenim na Zapadu, dokument o njegovom neobičnom životu zacijelo je jedan od onih koji u najvećoj mjeri otkrivaju dubinu indijskog duha i srca, te duhovnog bogatstva Indije.

Imao sam čast upoznati jednog od mudraca čija je priča ovdje ispripovijedana – Sri Yuktesvara Girija. Slika časnog sveca pojavila se na naslovnoj stranici moje knjige Tibetanska yoga i tajna učenja.

Bilo je to u Puriju u Orissi, na obali Bengalskog zaljeva gdje sam sreo Sri Yuktesvara. Tada je bio glava tihog asrama ondje kraj obale, te uglavnom zaokupljen spiritualnom obukom skupine mladih učenika. Živo ga je zanimala dobrobit ljudi u Sjedinjenim američkim državama i u obje Amerike, kao i u Engleskoj, pa me ispitivao o udaljenim aktivnostima, osobito onima u Kaliforniji, svoga najvećeg učenika, Paramhanse Yoganande, koga je nježno ljubio i koga je 1920. poslao na Zapad kao svog poslanika.

Sri Yuktesvar bio je otmjenog lica i blagog glasa, u njegovu društvu bijaše ugodno, te je bio dostojan obožavanja kojim su ga sljedbenici spontano obasipali. Svatko tko ga je poznavao, bilo da je pripadao njegovoj zajednici ili ne, visoko ga je cijenio. Živo se sjećam njegovog visokog, uspravnog, asketskog lika, odjevenog u narančastu halju čovjeka koji se odrekao svih zemaljskih ciljeva, dok stoji na ulazu svoje ćelije da mi zaželi dobrodošlicu. Kosa mu je bila dugačka i pomalo rudlava, a lice bradato. Tijelo mu je bilo mišićavo, ali vitko i dobro građeno, korak energičan.

Za mjesto svog zemaljskog prebivanja odabrao je sveti grad Puri, kamo u glasoviti hram Đagannatha, „gospodara svijeta“, svakodnevno hodočasti mnoštvo pobožni hinduista, predstavnika svake indijske provincije. U Puriju je 1936. godine Sri Yuktesvar i sklopio svoje smrtne oči nad prizorima ovog prolaznog stanja bivanja, te otišao svjestan kako je pobjedonosno okončao ovu inkarnaciju.

Zaista se radujem što mogu zabilježiti ovo svjedočanstvo o uzvišenom značaju i svetosti Sri Yuktesvara. Zadovoljan daleko od gomile, on se u miru i bez ostatka predao onom životnom idealu što ga je njegov učenik Paramhansa Yogananda sada opisao za sva vremena.

                                                                                                                              W.Y. Evans-Wentz 

Nema komentara:

Objavi komentar